Saskia de Wit is zo’n mantelzorgmakelaar. ‘Zorgen voor een dierbare kan tijdrovend zijn. Als daar ook nog regelwerk en administratie bij komt, wordt het overweldigend. Een mantelzorgmakelaar kan een deel van die taken overnemen. Denk aan de juiste zorgverleners vinden en woningaanpassingen en financiën regelen. Ik weet de weg, ik weet wat mogelijk is, vanuit welk potje en bij wie ik daarvoor moet aankloppen. De mantelzorger kan zich dan concentreren op de zorgtaken en een betere balans tussen mantelzorg, werk en privéleven.
Hulp voor de mantelzorger
Een van mijn taken is om mantelzorgers te helpen overeind te blijven. Ik ben de enige professional die er speciaal voor hen is. Ik kan een klankbord of een sparringpartner zijn en de mantelzorger erop wijzen dat die goed voor zichzelf moet zorgen. Sommige mensen zorgen 24/7 voor een ouder, partner of kind. Het kan heel fijn zijn om die zorg te delen met professionele zorgverleners.
De waarde van mantelzorg
De waarde van mantelzorg in Nederland is 22 miljard per jaar! Een enorm bedrag dat niet bij de mantelzorgers terechtkomt. Hun werk is in principe vrijwillig en dus onbetaald. Toch is er financieel wel het een en ander mogelijk. Soms is het mogelijk om een PGB (persoonsgebonden budget) aan te vragen en daar de mantelzorger een vergoeding uit te geven. Maar daarvoor moet er eerst een Wlz-indicatie zijn en niet iedere zorgvrager komt daarvoor in aanmerking. Is er geen Wlz-indicatie, dan zijn er nog andere mogelijkheden.
Goed om te weten
- Veel gemeentes hebben het mantelzorgcompliment of de mantelzorgwaardering.
- De aanvullende verzekering vergoedt in sommige gevallen respijtzorg.
- De mantelzorgmakelaar wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
- Mensen met een kind dat veel zorg nodig heeft kunnen dubbele kinderbijslag aanvragen.
- Er zijn verschillende vergoedingen voor vervoer.
- Als u veel kosten maakt, kunt u dat van de belasting aftrekken.
- Werkenden kunnen kortdurend verlof krijgen (2 x het aantal uren per week) waarvoor minimaal 70 procent doorbetaald wordt.
Als mantelzorgmakelaar kan ik dat allemaal regelen. Dat levert veel op, niet alleen financieel. Het geeft mensen rust in hun hoofd als ik ze werk uit handen neem. Ze voelen zich geholpen en erkend, ze vinden het fijn dat ik meedenk. Een verwijsbrief is niet nodig, mensen kunnen rechtstreeks via de ledenconsulent van Ledenvereniging Thebe Extra contact opnemen. Dan kom ik gelijk in actie.’
De 5 tips van mantelzorgmakelaar Saskia de Wit:
- Vraag hulp. U hoeft niet alles alleen te doen.
- Stel grenzen. Die zijn nodig, ook al doet u het uit liefde.
- Vraag het mantelzorgcompliment of de mantelzorgwaardering aan.
- Vertel op uw werk dat u mantelzorger bent. Uw collega’s zullen meer begrip hebben als u bijvoorbeeld weleens te laat komt.
- Niet loslaten maar anders vasthouden. Als het u te veel wordt, doe dan een stapje achteruit. Dat helpt om er niet zo krampachtig mee bezig te zijn.